sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Sushi


Baiatului meu i s-a facut pofta de sushi. Buun...stiam ca pot gasi algele alea speciale la mega image, dar cand am vazut cat costa (16 lei ) mi-a cam pierit cheful, asa ca am improvizat.

Am luat, in schimb, castraveti si somon. Stiam ca am acasa orez de la Panzani, bun pentru pus in apa 5 minute la fiert si gata intr-o clipita.

Asa ca am scobit castravetii, i=am umplut cu orez, am decorat cu fasii subtiri de somon si presarat mix de piper proaspat pe deasupra (mixul e de la Fuchs si are piper boabe verde, rosu, negru si alb).

Cu ce mi-a ramas din castaveti am incropit o salata. Mai ales ca aveam si fasii de somon cam deochate, pentru ca initial voiam sa infasor orezul in bucati de somon. normal ca nu a stat si normal ca le-am franjurit bine de tot. Dar in salata nu se pune, nu?



Si cam asa arata masa in final

marți, 15 noiembrie 2011

Prajitura australiana Lamington


Habar n-am de unde ii vine numele de Lamington, dar mi-a facut cu ochiul poza. Un blat pufos, cu vanilie, invelit intr-o crusta de ciocolata amaruie si apoi tavalit bine prin cocos. Ce putea sa nu fie buuun ? :D

Reteta o am din cartea "Delicii in Bucatarie", de la Adevarul si e cam asa:

- 500g zahar pudra cu aroma de vanilie
- 125 g zahar tos
- 75 g cacao neagra
- 125 g faina cu agent de crestere
- 60 g amidon
- 125 ml lapte
- 3 oua
- 15g unt
- 3 linguri apa
- 400 g fulgi de cocos
- 100 g cocos

Cum se face:

- bati ouale pana cand devin spumoase, apoi adaugi zaharul tos pana se topeste

- topesti untul cu putina apa fierbinte, apoi pui faina si amidonul

- vei obtine o compozitie pufoasa, in care torni untul topit

- pune tava la cuptor, intr-o tava, preferabil, de 18X28 cm. Acolo uiti de ea cam jumatate de ora. O lasi sa se raceasca si o tai in 16 bucati.

- zaharul pudra si cacaoa se amesteca intr-o craticioara. Aici pui si laptele, ciocolata rupta bucati si o bucatica mica de unt, cam cat o nuca. Amesteci cu o lingura de lemn pana se transforma intr-o glazura omogena.

- cu grija, iei fiecare bucata de prajitura, o scufunzi in glazura si pe urma prin fulgi de cocos. Eu m-am ajutat de un bat pentru frigarui, pentru ca era destul de greu sa nu ma manjesc precum un tanc pe ambele maini. :D

E buna, e pufoasa si arata si foarte bine!

luni, 10 octombrie 2011

Tarta cu migdale si ciocolata neagra


Imi cumpar, constiincioasa, in fiecare saptamana colectia Delicii in bucatarie, de la Adevarul. Ieri, am rasfoit cartea Deserturi cu ciocolata si am facut tarta cu migdale.
Scumpe rau migdalele astea si, ca sa va zic drept, nu m-au impresionat. In tarta aproape ca nu se simteau. Puteam sa pun la fel de bine alune sau nuci. Data viitoare, daca o sa mai am pofta de tarta asta, o sa pun fie esenta de migdale, ca sa intaresc aroma, fie alune.

Reteta este foarte simpla si se face repede. Hai sa zic maxim 40 de minute, cu tot cu statul la cuptor. Desi in carte scrie sa stea 35 de minute la 180 de grade, eu am lasat 20 de minute, la foc mai mic, pentru ca nu am aragaz cu termostat. Scobitoarea ramane sfanta! :))

Asadar, se topeste o tableta de ciocolata, eu am pus neagra, desi ei recomandau de menaj, intr-o craticioara, impreuna cu 100g unt, 120 g zahar si 140 g de migdale.

Se freaca bine compozitia pe foc si apoi se lasa la racit. Cand este rece, se adauga, pe rand, cate un galbenus. Albusurile se bat spuma si apoi se adauga in compozitie. Se rastoarna intr-o tava tapetata sau unsa cu unt si presarata cu pesmet. In reteta zice sa stea 35 de minute la 180 de grade, dar eu am scos-o mult mai repede.

Se presara apoi cu zahar pudra si se serveste. Calda mi-a placut mai mult, dar nici rece nu e rea.

luni, 3 octombrie 2011

Targ culinar

Sambata am luat parte la un targ culinar. Prima editie a Micului Dejun de Bucuresti.

Bloggeri buni si talentati si-au expus preparatele si au ispitit atat musafirii, cat si pe noi, participantii.

Am gustat niste saratele delicioase, de la Brandusa si o tarta senzationala de la Andreea, colegele mele de "perimetru".

Iar ca dulce, am incercat de la Maria un fel de baclavale, reteta ei proprie, foarte foarte bun...mai ales ca avea iarba :D glumesc, desigur, era doar cocos verde...cred...eram prea happy dupa...hm..

Faina atmosfera, interesanta casa (mi-ar fi placut sa stau acolo) si grafitiul urias de pe peretele unde am avut eu standul.

Nu stiu ce m-as fi facut fara baiatul meu, care a rezistat cu stoicism pana la final, dand restul si zambind langa mine celor care ne vizitau standul.

Cam asa arata:



Am avut dichisite, briose fitoase, niste prajituri arogante si Gustarea Voinicului, cu banana bread, fursecuri cu ciocolata si biscuiti cu vitralii, toate puse intr-o casoleta, la pachet.









Bravo organizatorilor si....super tare ideea Mihaela!

luni, 11 iulie 2011

Am avut pofta de papanasi...


...asa ca mi-am facut, bineinteles, dupa o reteta luata de pe ghid culinar.ro :)

duminică, 10 iulie 2011

Briose rasfatate pentru prieteni dragi

Niste briose rasfatate pentru prietenii nostri de la munte, Carmen si Razvan Rotarescu



Si una mai de aproape


luni, 11 aprilie 2011

Cosul cu bunatati se intoarce!

Cosuri cu bunatati, pentru cei dragi, de Paste:



Mezinul costa 50 lei si contine:


- Fursecuri cu ciocolata (500g)
- Rafaelo facute in casa (300g)
- 1 borcan de dulceata facuta in casa
- Turta dulce preparata de cofetarii din Targul Secuiesc
- 1 ou incondeiat de maestrii din Suceava
- cosul impletit din rachita (30 cm lungime si 20 cm inatime)

Potrivitul costa 90 de lei si contine:



- Fursecuri cu ciocolata (500g)
- Rafaelo facute in casa (300g)
- 1 borcan de dulceata facuta in casa
- Turta dulce preparata de cofetarii din Targul Secuiesc
- Ratusca de plus (20 cm)
- 1 ghiveci de flori primule
- 1 ou incondeiat de maestrii din Suceava
- 1 farfurioara decorativa din ceramica (7,5 cm in diametru)
- cosul impletit din rachita (35 cm lungime si 25 cm inatime)
- decoratiune din sticla cu lumanare tip pastila

Al mai mare costa 150 de lei si contine:



- Fursecuri cu ciocolata (1 kg)
- Rafaelo facute in casa (500 g)
- 1 borcan de miere de salcam
- 1 borcan de dulceata facuta in casa
- Turta dulce preparata de cofetarii din Targul Secuiesc
- Iepuras de plus (35 cm)
- Iepurasi facuti din cozonac, copti in casa (500 g)
- 1 ghiveci de flori primule
- 1 ou incondeiat de maestrii din Suceava
- 1 farfurioara decorativa din ceramica (7,5 cm in diametru)
- 1 acadea pe bat
- cosul impletit din rachita (50cm lungime si 40 cm inatime)
- decoratiune din sticla cu lumanare tip pastila
- fundite colorate

Pizzerie buna in Busteni


Weekendul asta am fost la munte. Vant, vijelie, ninsoare in rafale.

Ce mai, de parca nu ar fi miezul lui aprilie, ci sfarsitul lui noiembrie. In fine, detalii. Ne-a lovit foamea si am zis sa incercam pizzeria deschisa in centrul Busteniului, R&R.

Mai mancaseram noi acolo asta vara, dar de data asta am vrut snitele de pui. Bine am facut, pentru ca erau bune, crocante, delicioase impreuna cu cartofii prajiti si salata. Apropo, rosiile din salata chiar aveau gust de rosii, nu de carton. :D

snitelul a fost 8 lei, cartofii prajiti 4 lei, iar salata 3,5 lei.

duminică, 10 aprilie 2011

De weekend

Amandoi suntem innebuniti dupa mancarea chinezeasca. Asa ca am zis ca ar merge intr-o seara de vineri niste pui shanghai cu muulte sosuri.



Si una mai de aproape:



puiul se face foarte usor. Pur si simplu, bateti intr-un vas 2 sau 3 oua, cu 200 -
300 g faina, adaugati un plic de praf de copt si un praf de sare. Dati puiul bucati prin sosul obtinut si prajiti in baie de ulei.



Au fost maioneza cu usturoi, sos dulce acrisor cu chili, sos de rosii cu condimente si un remoulade.

luni, 28 martie 2011

o minicomanda



o prietena draga voia sa faca unei persoane dragi un cadou dulce. Asa ca m-am executat:D fursecuri cu ciocolata si prajitura cu crema de lamaie.



si una mai de aproape

duminică, 20 martie 2011

Musafiri

Joi seara am avut musafiri. Dar nu dintre aceia neinvitati, ci musafiri din aia "buni", de treaba.

Si pentru ca nu puteam sa ii astept cu mana in sold, am pregatit cateva aperitive, niste pateuri cu branza si niste saratele cu chimen si susan.



Si una mai de aproape



Daca vreti sa vedeti mai bine ce am gatit si cum am facut, intrati pe www.ghid-culinar.ro. Veti gasi acolo retetele. :)

marți, 15 martie 2011

Pentru o seara de luni

ca sa mai inveselim putin ziua de luni, in principal. Si ca sa pot sa ma dau mare cand venea Ovidiu de la sala, ca i-am pregatit ceva bun si variat. :D



Erau acolo chiftelute de falafel



Bucatele de pui marinate in bere



Si o dubiosenie, pe care am facut-o mai mult din curiozitate. M-am invatat minte. Nu mai fac in viata mea. Pastele sicilene la plic.



A, da. In pahare era martini. Cu lamaie, fara masline ca nu-mi plac:D

duminică, 6 martie 2011

Cuburi cu crema de grapefruit


Mai stiti cuburile de lamaie? prajiturica pufoasa, cu crema facuta din lamaie?
Mi-a placut atat de mult, incat am zis sa mai incerc una si cu crema de grapefruit.

duminică, 20 februarie 2011

Cuburi de lamaie



O prajiturica tare cremoasa si aromata. Un blat subtirel de tarta crocanta, acoperit cu o abundenta de glazura cremoasa din lamaie.

Pentru blat, frecati bine un pachet de unt moale cu 125 g zahar, cu o priza de sare si cu 250g faina.



Intindeti-l intr-o tava patrata, de 20cm/20 cm, lasand o margine de cativa centrimetri. Il coaceti 20 minute si apoi il lasati sa se raceasca.



Crema se face din 2 oua batute cu 250 g zahar, 1 praf de sare, 2 linguri de faina si sucul precum si coaja de la 2 lamai.



Cand blatul s-a racit, turnati glazura de lamaie peste el si mai dati o tura la cuptor, de data asta mai mult, cam 30 de minute.





Reteta originala, luata din Secretele Bucatariei avea prajiturelele presarate cu zahar pudra. Eu am preferat sa le acoper cu ciocolata amaruie. Mi s-a parut mult mai delicioasa combinatia lamaie-ciocolata.

marți, 15 februarie 2011

Gogosele din banane


Imi place sa urmaresc "Sugar" de pe Euforia, (previzibil, nu? :D) si am vazut cum Anna Olsen face gogosi din banane. Rumene, crocante in exterior, zemoase si dulci in interior. Am tinut minte reteta si am facut si eu o tura. O scriu repede aici, ca altfel uit si sunt atat de buuune...ca e pacat.

1 oua, o masura de faina (?! nici eu nu stiu, am pus vreo 200g de faina), o cana apa rece, un praf de sare si jumatate de pliculet de praf de copt se amesteca bine de tot si iese un soi de aluat de clatite.


Bananele se stropesc cu rom



Apoi cu faina



Se arunca in aluatul asta si apoi se prajesc





Cam asa arata



Yummy! Ne-au placut atat de mult, ca am mai facut si cu portocale.

duminică, 13 februarie 2011

Cofetarie buna in Brasov

Concediul de luna asta am ajuns si in Brasov. Initial, planul era sa vedem cetatea, dar, spre ghinionul si oftica noastra, era inchisa. Si asa va fi pana pe 17 aprilie. Mda....stiu. Asa ca am hoiinarit prin centru si am dat de o cofetarie tare buna, nemteasca, al carui nume imi scapa acum. Am mancat aici o prajitura cu ciocolata si visine foarte gustoasa iar Ovidiu si-a luat o prajitura cu rabarba delicioasa.



Ambele prajituri au costat 6 lei, iar cappucino 8 lei.

sâmbătă, 12 februarie 2011

Restaurant bun in Busteni

Busteniul e plin de restaurante si pseudorestaurante, care iti trantesc niste snitele beton, niste ciorba de fasole in paine cu trei boabe sau alte asemenea delicatese. Partea buna e ca se afla la vedere deci le puteti ocoli: Casa Ancutei si terasa Caraiman. In schimb, un restaurant cu adevarat bun si ieftin este cel de la Margaritar, la parterul hotelului cu acelasi nume, aflat in cartierul Zamora.

Noi ne-am luat asa:

Snitel parizian, crocant, de pui. Costa 14 lei si vine cu tot cu garnitura, formata din cartofi prajiti cu branza si legume. Astea sunt naspa, sunt din alea congelate si fierte, dar puteti cere alta garnitura, pentru ca e inclusa in pret.



Snitel prahovean, asta e cu usturoi si are aceeasi poveste cu garnitura



Salata de varza alba, buna, vine asezonata cu ulei si otet si costa doar 3 lei



Salata de muraturi, costa 5 lei



La desert, am vrut papanasi, 7 lei portia, dar nu se compara cu cei de la Alex, din Sinaia



Si clatite cu dulceata, vreo 4 lei portia. Ieftin, nu-i asa?

Adordulciurile...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP