miercuri, 13 octombrie 2010

Placinta cu dovleac (Experiment)


Experiment pentru ca am vrut sa vad exact cat imi ia sa fac una, asta desigur, in cazul in care gaseam dovleac, la un pret decent. Si da, am gasit dovleac bun, pentru placinte. :D Asa ca am trecut la treaba.

Pentru o placinta ne trebuie asa: 1,5 kg de dovleac, o jumatate de pachet de unt, 150 g zahar, 3 pliculete cu zahar vanilat, scortisoara si nucsoara, si desigur, un pachet de foi de placinta, obligatoriu Bella, pentru ca sunt cele mai bune.


Se ia domnu' dovleac si se casapeste fara mila, adica se curata de coaja, se taie in bucati potrivite si se rade cu atentie.



In aruncam intr-un vas, si il punem la calit. Acuma, Dumnezeu cu mila, daca aveti bafta, mister bostan scade in 20-30 minute. Eu nu am avut bafta, si am stat dupa el 45 de minute. Este foarte important sa nu mai lase zeama si sa fie facut, altfel ....nu bun.



In timp ce e pe foc, dupa vreo 10 minute de calit, il combinam cu unt, si dupa alte 10 minute punem si zaharul. Ambele tipuri: tos si vanilat. Cand e aproape de final, punem condimentele, adica scortisoara si nucsoara.



Intre timp, topim untul si pregatim foile. Se impart in 4 cantitati egale.

Punem un strat, ungem cu unt topit, mai punem un strat, adaugam dovleacul gata uniformizat si mai punem un strat de foi. Mai ungem cu unt o data si punem ultimul strat.





Partile alea in plus, de pe margini se taie cu un cutit bine ascutit, nu ca al meu, ca m-am chinuit 10 minute numai cu el, sa nu stric aspectul placintei:D si se faramiteaza. Cu firmiturile astea acoperim ultimul strat al placintei, astfel incat la copt sa fie crocant si apetisant.

luni, 11 octombrie 2010

Briose negre


briose negre...nu de suparare, ci de ciocolata. Se fac aproape instant si se mananca pe indelete.

Pentru 12 briose aveti nevoie de:

o jumatate de pachet de unt, 200 g zagar, 250 g faina, 2 oua, 50 g cacao, esenta rom, un plic de praf de copt si un praf de sare.
Amestecati bine bine de tot toate ingredientele astea si asezati-le intr-o forma speciala de briose. Eu am ramas fara hartiute din alea, speciale, asa ca am uns forma cu unt. Si nu s-au lipit mandrele de forma. La cuptor cred ca stau maxim 15 de ora, depinde si de cat de incins e cuptorul.

joi, 7 octombrie 2010

Budinca de caramel


Bine, recunosc. Ar fi trebuit sa imi iasa caramele. Dar reteta scria 2 cani de lapte, si asa am si facut. Am pus doua cani de lapte...pe urma am vazut la specificatii ca doua cani de lapte = 100 ml de lapte...exact, nici eu nu am cani din astea ciudate, de liliputani, dar in fine, n-am avut cu cine sa ma contrazic. Am transformat in schimb "caramelele" in budinca de caramel:D

Ingrediente :

400 ml lapte, 3 linguri de miere, 150 g unt, o tableta de ciocolata, 150 de grame de zahar. Se pun pe pe foc toate, si se amesteca. In disperare de cauza, pentru ca nu mi se intarea, am pus si faina...d'asta in poza se vad cocoloasele alea...ei, pana la urma a fost buna. Daca vreti sa va iasa caramele, puneti mai putin lapte: maxim 100 ml.
Tura urmatoare incerc sa respect canitatea asta :D

Adordulciurile...   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP